2008-03-12

Nyílt szabadkőműves előadások Európában - Grande Loge de France

A Tudás fája

Kóstoló, különböző szabadkőműves egyesületek programjaiból, melyet a nagyközönség számára rendeznek. Önmagukban a témák is érdekesek, de megmutatkozik rajtuk keresztül, mi az, amit egy-egy szervezet és ország fontosnak tart, hogy szabadkőműves szempontból a közönség elé tárjon.

Először bemutatom a Francia Nagypáholy (Grande Loge de France) programajánlatát.

jan 20, Párizs:
Párbeszéd a vallások és a spiritualizmus között
Az előadók filozófusok, vallástörténészek, kutatók és tudósok, valamint az egyházak képviselői.

jan 31,
A 21. század értékei
előadó: Jacques Attali, közgazdász és író

Február 16, Párizs:
A szabadkőművesség haszna
előadó: Michel Soumagne tiszteletbeli nagymester

március 15 Párizs
Szabadkőműves hivatás a jelenben
előadó: Gilbert Schulsinger tiszteletbeli nagymester

március 26 Párizs:
A rabbi és a modern társadalom kihívása
előadó: Gilles Bernheim, főrabbi

Május 17, Párizs:
Egy kivétel a történelemben
előadó: Michel Singer
További rendszeres előadást tart Luc Ferry filozófus.

(forrás a Grande Loge de France weboldala) link: http://www.gldf.org

2008-03-07

Megoldás: Pécs. Vasvári ház

megoldás

A ház Pécs városának központjában található, a Színháztól egy lórúgásnyira, és homlokzatát annyi féle-fajta jelkép dísziti, hogy a szabadkőműveseké el is tűnne, ha nem lenne középtájon, kiemelve. Sőt, annyit tennék hozzá, hogy a jel, nem is a szokványos, körző-derékszög ábrázolás, hanem a körző egy háromszögben van és még a függőón is jelen van.
Mindez a többi szakma jelképe mellett lehetne akár a házat megépítő "céh" jelzése is, de Pécs városát és arra a Zsolnayak befolyását ismerve, nem véletlenül kerülhetett ez a jel kiemelt helyre.
Persze érdekelne a ház története, de erről nem tudok

Az itt bemutatott kép a homlokzat további részeit is bemutatja.


2008-03-01

Kérdés - jelek

rejtvény?





Hol található ez a ház, melynek homlokzatát megannyi furcsa jel ékesíti?

A népszavazásról

A szabadkőművesség egyik alapvető tézíse, hogy - munkái alatt - nem foglalkozik a politikával. Mégpedig azért nem, hogy semmi se zavarhassa meg a belső egyetértést, olyan embereket is közel hozhasson egymáshoz, akik a hétköznapi életben esetleg meggyőződésük szerint, távol állhatnak egymástól.

A Magyarországi Nagyoriens annyiban árnyalja mindezt, hogy "nem foglalkozik a napi, pártpolitikával", hiszen gyakorlatilag minden, a világban történő folyamat hatással van társadalmunkra és életünkre, és ki az, aki megvonhatja a határt, aki megmondhatja, hogy mi a politika és mi nem az. Politika az is, ha nem politizálok.

A Magyarországi Nagyoriens alapszabályában benne van, hogy tevékenységében megfelel a Magyar Köztársaság törvényeinek. Ugyanakkor - és ez nem ellentmondás -, a demokrácia számunkra a szabadságjogokat biztosítja, tehát éljünk vele!

Nem foglalkozunk azzal, hogy ki szavaz jobbra vagy balra, ez egyszerűen nem téma. Mint ahogy az sem, hogy kinek áll érdekében a következő választás alkalmával IGENNEL vagy NEMMEL voksolni.

Lassacskán beérik, felnő az a nemzedék, amelyik nem ismerte a rendszerváltozást megelőző időszakot, a "kötelező szavazni menni, de csupán egyetlen jelölt létezik" szisztémáját, vagy azt a társadalmat, amikor az egyénnek nem volt szava, nem szólhatott semmibe bele.

Lehetséges, hogy idealizmusnak tűnik bizalmunk a Demokráciában, a Szabadságban, pedig ebben a rendszerben ez megadatott számunkra. Éljünk vele!


A Magyarországi Nagyoriens csupán egyetlen ajánlást adhat: aki teheti, szavazzon! Szavazzon lelkiismerete szerint, meggondoltan.

Ne pártfüggőség játszon szerepet döntéseitekben, hanem a megfontolt, önálló gondolkodás. Gondoljátok meg, szerintetek melyik döntés az, ami hosszú távon jót tesz az országnak, a nemzetnek. Mert ezzel teszitek magatoknak is legtöbb jót.

A Magyarországi Nagyoriens Elnöke